Worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes (geen broodjes met worst ;-))

Vandaag heb ik worstenbroodjes geprobeerd te maken, wederom met behulp van tips van YouTube en het internet en niet in de laatste plaats van mijn nachten met mijn schoonvader in de bakkerij. Het belangrijkste element in een goed worstenbroodje is natuurlijk de worst zelf. Kenners zijn het erover eens dat varkensgehakt de beste keuze is. Met het kruidenrecept van Bakflix heb ik een uitstekende smaak weten te creƫren, (natuurlijk kun je daar wat mee spelen). Bovendien gaat het maken van halve worstenbroodjes ook goed. Voor mij is dit ideaal, omdat een heel worstenbroodje net iets te veel is voor mij.

Een doorgesneden worstenbroodje, goed gevuld. Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant zit. Hoewel de vorm nog niet helemaal wedstrijdwaardig is, draait het in dit geval vooral om de smaak. Zowel koud als warm smaken de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omhuld door het deeg, zelfs in de uiteinden waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes nogal eens misgaat.

Om de broodjes een mooie bruine glans te geven, heb ik ze twee keer ingesopt met eigeel en een beetje zout om het ei te binden.

worstenbroodjes net uit de oven

worstenbroodje onder- en bovenkant

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant goed dicht is. Hoewel de vorm nog niet perfect is voor een wedstrijd, is het de smaak die telt. Zowel koud als warm zijn de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omringd door het deeg, zelfs tot aan de uiteinden, waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes vaak fout gaat. Het smaak resultaat is geweldig!

De mooie bruine glans op de broodjes komt van twee keer insmeren met eigeel en een beetje zout om het ei te binden, eerste keer een het ei een beetje laten indrogen, daarna nog een keer. Dit geeft een prachtige kleur en een heerlijke smaak aan de korst.