Oliebollen,
daar is eigenlijk het hele jaar door wel gelegenheid voor, zeker als je een voorraadje in de vriezer hebt liggen dat je snel kunt opwarmen in de magnetron of de airfryer, want ja, oliebollen eet je nu eenmaal het liefst warm.

Ik wil in ieder geval benadrukken dat als je het hele proces op de juiste manier volgt, ze niet klef zullen zijn en heerlijk luchtig. Het recept is van belang, maar de temperaturen tijdens zowel de bereiding van het recept als het bakken spelen ook een cruciale rol.

Het geheel heb ik in de metalen kom van de CookExpert gemaakt, omdat ik de verwarmingsfunctie gebruik om het deeg te maken en te laten rijzen. Het is prettig als de keuken een temperatuur heeft van ongeveer 22-24°C, lekker behaaglijk voor het beslag.

Een ander belangrijk aspect is de (ijs)lepel. Neem er eentje met een diameter van ongeveer 4 cm (te vinden op BOL of AliExpress, als je niet gehaast bent). Dit formaat is niet alleen ideaal voor een hapklare oliebol, maar maakt ook het opwarmen ervan eenvoudig.

De oliebollen wegen ongeveer 35 gram per stuk, en met het recept kun je ongeveer 33-35 oliebollen maken. Dat lijkt misschien veel, maar ze zijn zo op! Het recept is speciaal aangepast voor de Cook Expert, vooral bij het rijzen kan het wat krap worden.

Het recept bestaat uit 2 recepten, wat meer werk maar wel een mooi resultaat

het recept:
Soezen beslag / kook beslag
65 gr volle melk
30 gr boter
35 gr patentbloem
1 ei

soezen beslag maken
in een klein pannetje de boter en de melk aan de kook brengen, langzaam de bloem toevoegen tot dat het een soort deeg wordt dan het ei erbij bij voorkeur van het vuur omdat anders het ei gaat stollen goed blijven roeren en aan de kant zetten voor later gebruik.

Het oliebollen beslag:
300 gr patentbloem
290 gr lauwe melk
10 gr droge gist
½ etlp citroenrasp
25 gr gesmolte boter
6 gr zout

Potpouri:
200 gr. gewelde rozijnen
½ appel (jonagold) in kleine stukjes

----------

de bereiding
Verwarm de melk tot deze handwarm is en voeg de gist toe.
Ik heb de Cook Expert ingesteld op 30 °C zonder roeren.
Voeg vervolgens de bloem en de citroenrasp toe. Schakel de verwarming van de Cook Expert uit en stel deze in op 5 minuten, stand 3, met een temperatuur van 0 °C.
Voeg nu de gesmolten boter toe en het soezenbeslag. Laat het geheel nog eens 5 minuten draaien op stand 3, 0 °C.
Voeg daarna de potpourri toe en meng met de hand of een spatel. Eventueel een paar keer kort pulseren, maar niet te lang, anders worden de stukjes appel te fijn. Laat het beslag ongeveer 30 minuten rijzen op stand 0 en 35 °C.
Laat de dop eraf en bedek de opening met een vochtige doek, zodat er eventueel wat warme lucht kan ontsnappen.
Controleer het resultaat van het rijzen goed; het volume moet minstens verdubbeld zijn ten opzichte van het oorspronkelijke volume.
Roer het gerezen beslag nog een keer voorzichtig door en laat het nog ongeveer 5 minuten staan.
Verwarm de olie (zonnebloem, slaolie of een andere neutrale olie, geen olijfolie) tot 180 °C. Houd dit goed in de gaten, bij voorkeur met een thermometer.
Gebruik een ijsschep om het beslag snel en gelijkmatig in de olie te laten glijden, zodat je mooie ronde bolletjes krijgt.
Bak ze lichtbruin en laat ze uitlekken in een vergiet. Er zal weinig olie achterblijven vanwege het soezenbeslag.

En dan scheppen maar, strijk de ijsschep met beslag een beetje tot een bolletje af, er komen dan ca 33-35 van dit recept.
Invriezen gaat uitstekend (bakkers bakken al in juli de oliebollen voor december)

rijzen 1 ca. 30 min.
na 30 min. rijzen
oliebollen frituren
oliebollen gefrituurd