Enkhuizen bevroren gracht
Enkhuizen bervroren gracht

Fotografie & Film

Begonnen met analoge fotografie, fotograveren, ontwikkelen en afdrukken en tijdens mijn stage retoucheren op negatief voor pasfoto's.

Fotografie is voor mij al lang geleden begonnen, in Breda, waar ik destijds woonde. Tijdens schooltijd, (dat heette spibelen) bij de fotograaf in de buurt allerlei klusjes opknappen, zwart/wit schoolfoto's afdrukken en ontwikkelen (honderden) en kermis foto's maken en natuurlijk ook ontwikkelen. Daarna een echte "stage" bij een vakfotograaf waar je leerde (6x6) zwart/wit negatieven te retoucheren met een potlood of penseel.

Daarna veel bruidsreportages gemaakt, meestal met Leica en of Hasselblad 6 x 6, in het begin in zwart/wit later in kleur, negatieven uitzoeken bestellen in een vaklab en dan met een mes aan de slag om nog wat extra vorm aan het album te geven.

Freelance reportages gemaakt in Breda en omstreken en in Turnhout voor een fotograaf in Baarle Nassau.

In dienst nog veel foto's gemaakt, de fotoclub op de kazerne gerund, 840 zwaar transport veel foto's, later in Seedorf en Keizersveer.

In de tijd daarna wel foto's gemaakt maar niet voor broodwinning.

Later in de software gegaan en voor RIX International de vertegenwoordiging gekregen in Europa daarna het USA bedrijf overgenomen. Rix maakte foto editing software, als eerste foto editing met 16 kleuren (EGA Paint) daarna met 256 kleuren (VGA Paint) kort daarop met 32000 kleuren daarna 32000 klueren en kort daarop met 16,7 miljoen kleuren. In Nederland een programma voor Sikkens op de markt gezet, digitaal schilderen met Projections 3031,   met veel succes, het werd in diverse bedrijfs-onderdelen en landen ingezet, maar politiek heeft ons daar genekt.

Doordat we de kleuren zo goed mogelijk moesten printen hebben we contact gehad met Lyson Engeland Stockport, deze firma maakte speciale kleuen voort Epson printers met meer dan 4 kleuren. Door dit ben ik in de inkt "gerold" ik heb dat uitgebreid naar Large formaat zoals NUR Salsa en Vutek met wat leuke successen.

Seervice voor dergelijke printers gedaan en later printers van Pigment INC in het assortiment opgenomen (had ik niet moeten doen) wel de meeste printers van dit merk in Nederland verkocht maar service en betrouwbaarrheid was niiet alles. In 2021 Corona opgelopen en dat was het einde van de zakelijke cariëre.

 

 

 

 

Tegenwoordig gaat het meeste digitaal

Digitale eentjes en nulletjes, pixels dus, in Zwart/Wit heel eenvoudig,

een heel groot dambord waar vlajes zijn ingevuld, echt Zwart/Wit is alleen het dambord ingevuld met Zwart of Wit per vakje, bij Monochroom of Grijstonen, dan wordt het iets complexer, dan zijn het blokjes op over elkaar geplaatste damborden met grijs waarden (van 1 tot 256) , met kleur wordt eigenlijk het zelfde gedaan maar dan met 3 of 4 kleuren, voor foto's is dat meestal R(ood), G(roen) en B(lauw), voor de drukkerijen is dit meestal C(yaan), M(agenta), Y(ellow) en K(zwart) (blacK).
Zo'n stapel dam borden kan in grootte aardig oplopen, als je nagaat dat voor een foto van 1 cm² met gedrukte resolutie (scherpte) van 100 L(ines) P(er) I(nch) dan is een beeldresolutie van 600 D(ots) P(er) I(nch)  een bestand nodig is van ??? pixels in dan ligt dit nog aan de kleurendiepte (hoeveel damborden op elkaar) wat het geheel dan nog een keer vermenigvuldigd.
Natuurlijk als het geprint wordt op een printer wordt het nog ingewikkelder, daarom heeft iedere printer zijn eigen stuurprogramma (driver) want het uitrekenen is een behoorlijk werkje voor de computer, er zijn dan ook voor grotere printers speciale stukjes software R(aster) to I(mage) P(rocessor) software genoemd, hiermee wordt bijvoorbeeld een beeld vanuit mijn (een) telefoon omgerekend naar een print van 5 meter breed zooals die buiten wel gebruikt worden een voorbeeld berekening, vermenigvuldig de inches van hoogte en breedte met 300 (om een 8 inch bij 8 inch afdruk op een 300 DPI printer wil je 2400 x 2400 Pixels.
take the inches of your image and multiply both the width and height by 300. That means in order to create a 8 x 8 print on a 300 DPI printer, you want 2400 x 2400 pixels.

Voor het thuis gebruik zijn er weinig echte RGB printers, de meeste zijn op CMYK gebasseerd (de 4 cartridges) en worden dus allemaal omgerekend door de driver van de printer naar RGB.