bakken met de CookExpert van MagiMix

Bakken (met de CookExpert van Magimix en YouTube)

Ontdek hier mijn bakavonturen met zoete, hartige en lieve koekjes, allemaal mogelijk gemaakt met de Magimix CookExpert - een keukenmachine die mijn vrouw oorspronkelijk kocht om te helpen in de keuken, maar die ik nu met veel plezier als hobby gebruik, vooral tijdens mijn herstelperiode van LongCovid.

Magimix CookExpert met standaard hulpstukken

Magimix CookExpert met standaard hulpstukken

Bakken zit echt in de familie: mijn schoonvader† was banketbakker, mijn zoon is een getalenteerde banketbakker en chocolatier, en ik heb altijd al van bakken gehouden (nu zelfs -35 kg afgevallen).

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar hartige creaties, hoewel ik af en toe ook geniet van wat lekkers. Ik begon mijn bakavontuur met het maken van kaas soesjes en ben nu bezig met bladerdeeg, waarbij ik bijvoorbeeld Karwijzaad toevoeg. Het werken met bladerdeeg vergt wat tijd en aandacht, maar de resultaten zijn fantastisch. Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd, zoals zandkoekjes, brood en Duitse / Utrechtse sprits sprits, en ik experimenteer ook met verschillende soorten melen en bloem. Soms voeg ik wat gekopieerde trucjes toe, uiteraard met naamsvermelding of met een persoonlijke twist om ze nog beter te maken.

Je kunt met de eventuele recepten doen wat je wilt, maar ik hoop dat je geniet van de veelzijdige mogelijkheden van de CookExpert en van al het lekkers dat eruit komt!

Een opmerkelijk voordeel van de CookExpert, dat zelden wordt genoemd, is het rijzen. Als je de CookExpert in "expert" modus zet en bijvoorbeeld de tijd op 30 minuten instelt, de klopper op 0(nul) en de temperatuur op ongeveer 30 ˚C, werkt dit uitstekend in de metalen kom. Je kunt uiteraard de tijd naar wens verlengen of verkorten.

Deze functie komt goed van pas bij het bakken van broodjes en dergelijke, vooral omdat ik geen rijskast heb en meestal de oven gebruik voor het rijzen.

volkoren broodjes


Een voorbeeld van het rijsproces van brooddeeg in de CookExpert

Laat je inspireren door de veelzijdige mogelijkheden van de Magimix CookExpert en geniet van het   plezier dat bakken met deze geweldige keukenmachine met zich meebrengt!

 

Kaas soesjes zonder vulling

Eén van de eerste recepten die ik heb uitgeprobeerd, was het maken van kaas soesjes met kaas door het deeg. Soezendeeg is een zogenaamd kookdeeg, wat betekent dat je het beslag aan de kook moet brengen, en daarna voeg je de kaas eraan toe. Voor extra smaak kun je een vleugje kerrie aan de kaas toevoegen. Het beslag moet goed koken en heet worden. Bakflix heeft hier een handig filmpje over op YouTube staan. De kaas soesjes smaken heerlijk, en de instructies zijn gemakkelijk te volgen.

Als het de eerste keer niet helemaal perfect lukt, niet getreurd. Oefening baart kunst, en met wat ervaring zullen je kaas soesjes steeds beter worden. De recepten van Bakflix op YouTube zijn goed te volgen en erg lekker. Vooral de worstenbroodjes waren bij mij een groot succes.

Een ander recept dat ik graag probeer, meer als een experiment om te zien hoe het gaat, is het bakken van brood. Omdat wij veel fietsen en mijn driewieler af en toe moet worden opgeladen, maak ik vaak een tussenstop bij molen de Krijgsman in Oosterblokker. Dit biedt twee voordelen: een lekker tussendoortje (vanwege de 6 eetmomenten per dag) en de mogelijkheid om veel kennis op te doen over verschillende soorten meel en bloem.

Onlangs heb ik volkoren meel meegenomen om een volkoren broodje te bakken. De broodjes hebben qua vorm goed uitgepakt, maar waren nog iets te compact van binnen. Daaropvolgend heb ik het nogmaals geprobeerd met gluten/broodverbeteraar, en dit leverde uitstekende resultaten op: licht van structuur en een heerlijk knapperige korst. Vergeet niet om tijdens het bakken af en toe wat water te sproeien om een knapperige korst te krijgen.

Blijf vooral experimenteren en geniet van het bakken! Met de kennis en ervaring die je opdoet, zul je steeds betere resultaten bereiken. En wie weet welke heerlijke creaties je in de toekomst nog zult ontdekken met de Magimix CookExpert en je eigen bakavonturen!

 

Nog meer bakplezier!

Brabantse worstenbroodjes (geen broodjes met worst ;-))

Vandaag heb ik worstenbroodjes geprobeerd te maken, wederom met behulp van tips van YouTube en het internet en niet in de laatste plaats van mijn nachten met mijn schoonvader in de bakkerij. Het belangrijkste element in een goed worstenbroodje is natuurlijk de worst zelf. Kenners zijn het erover eens dat varkensgehakt de beste keuze is. Met het kruidenrecept van Bakflix heb ik een uitstekende smaak weten te creëren, (natuurlijk kun je daar wat mee spelen). Bovendien gaat het maken van halve worstenbroodjes ook goed. Voor mij is dit ideaal, omdat een heel worstenbroodje net iets te veel is voor mij.

Een doorgesneden worstenbroodje, goed gevuld. Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant zit. Hoewel de vorm nog niet helemaal wedstrijdwaardig is, draait het in dit geval vooral om de smaak. Zowel koud als warm smaken de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omhuld door het deeg, zelfs in de uiteinden waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes nogal eens misgaat.

Om de broodjes een mooie bruine glans te geven, heb ik ze twee keer ingesopt met eigeel en een beetje zout om het ei te binden.

worstenbroodjes net uit de oven

worstenbroodje onder- en bovenkant

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant goed dicht is. Hoewel de vorm nog niet perfect is voor een wedstrijd, is het de smaak die telt. Zowel koud als warm zijn de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omringd door het deeg, zelfs tot aan de uiteinden, waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes vaak fout gaat. Het smaak resultaat is geweldig!

De mooie bruine glans op de broodjes komt van twee keer insmeren met eigeel en een beetje zout om het ei te binden, eerste keer een het ei een beetje laten indrogen, daarna nog een keer. Dit geeft een prachtige kleur en een heerlijke smaak aan de korst.

Ik geniet echt van het bakken en het experimenteren met verschillende recepten. Het is zo leuk om te zien hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken in smaak en textuur. Het bakken met de Magimix CookExpert maakt het proces bovendien nog makkelijker en plezieriger. Ik kan niet wachten om nog meer lekkernijen uit te proberen en nieuwe bakavonturen te beleven!

Amaretti koekjes

Bij het maken van bitterkoekjes of Italiaanse (Amaretti-achtige) koekjes staat de heerlijke amandelsmaak centraal. Door gebruik te maken van amandelmeel zet je al een stap in de goede richting, maar het wordt nog smaakvoller als je bijvoorbeeld amandelaroma toevoegt. Voor een authentieke bitterkoekjessmaak kun je "bittere amandel" extract gebruiken. Helaas is dit extract niet verkrijgbaar in Nederland vanwege de aanwezigheid van een giftige stof *. Gelukkig kun je dit extract wel vinden in buitenlandse winkels, zoals in Duitsland, waar het te koop is in het bakspullen schap van goede supermarkten.

De bovenstaande afgebeelde koekjes hebben een zachte vulling en zijn gevuld met allerlei heerlijke ingrediënten, zoals een amandelnoot, chocolade, jam, pistachenootstukjes, en nog veel meer lekkers.

*Er bestaan twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten ongeveer 2-3% van het giftige blauwzuurglycoside amygdaline (link naar Wikipedia). Zoete amandelen bevatten daarentegen vrijwel geen amygdaline.

Hoewel bittere amandelen een intense amandelsmaak geven, is het van groot belang om voorzichtig te zijn met hun consumptie vanwege het giftige element. Het gebruik van bitter amandelextract moet altijd met de nodige voorzichtigheid en in zeer kleine hoeveelheden gebeuren, en het wordt afgeraden om dit extract zelf te maken. Als alternatief kun je genieten van de heerlijke amandelsmaak door gebruik te maken van amandelmeel en amandelaroma, wat volkomen veilig is en dezelfde verrukkelijke smaak oplevert.

Dus laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van deze heerlijke koekjes en experimenteer met verschillende vullingen. Bitterkoekjes zijn een ware traktatie en perfect om te delen met vrienden en familie bij een kopje koffie of thee. Geniet ervan!
bitter amandel extract

de eerste Amandel koekjes

de eerste Amandel koekjes

De hier afgebeelde koekjes zijn zacht van binnen, met allerlei soorten afwerkingen zoals een Amandelnoot, chocola,  jam, pistache-noten stukjes etc.

 

 

 

 

 

 

Een ander hot topic, Brownies

Dat lust bijna iedereen, chocolade, Brownies kun je in alle maten en soorten kopen en natuurlijk ook maken.

Een recept van eigen bodem, een beetje gewijzigd maar het smaakte voortreffelijk. Belangrijk is een vorm die zoo groot is dat het allemaal past, hier van bakpapier gevouwen en bleek dus niet stevig genoeg vandaar de uitloop. Nu een siliconen vorm aangeschaft (Ali) maar de smaak deed er niet voor onder.

brownie

brownie