Zelf kleine oliebollen bakken"
Oliebollen
Sprits met de MagiMix CE"
Sprits
Brownies snel en lekker"
Brownies
Disco cakes met een versiering"
Disco cakes
Zonne bloem koekjes naar het voorbeeld van Cees Holtkamp"
Zonnebloem koekjes
Zelf vorm bonbons maken met behulp van de MagiMix CE"
Vorm bonbons
CE intensief reinigen"
CE reinigen
Van alles met bladerdeeg, het begin"
Bladerdeeg
Eén van de vele recepten om Urker Dikkoek te maken"
Urker Dik Koek
de hype van nu, een Dubai bonbon "
Dubai bonbon
(halve) worstenbroodjes"
Worstenbroodjes
Magimix CookExpert met standaard hulpstukken

Bakken met de CookExpert van Magimix met behulp van YouTube

Ontdek hier mijn bakavonturen met zoete, hartige en lieve koekjes, allemaal mogelijk gemaakt met de Magimix CookExpert. Deze keukenmachine, oorspronkelijk door mijn vrouw gekocht om te helpen bij het koken en stomen, gebruik ik nu met veel plezier als hobby, vooral tijdens mijn herstel van LongCovid.

Bakken zit echt in de familie. Mijn schoonvader was bakker, mijn zoon is een getalenteerde banketbakker en chocolatier, en ik heb altijd al van bakken gehouden (nu ook met zelfs 40 kg lichter). Mijn voorkeur gaat vooral uit naar hartige creaties, hoewel ik af en toe ook geniet van iets zoets. Voor mij is de smaak belangrijker dan de presentatie, vandaar dat de afwerking niet altijd perfect is.

Ik begon mijn bakavontuur met het maken van kaassoesjes en ben nu bezig met bladerdeeg, waarbij ik bijvoorbeeld karwijzaad toevoeg aan smalle stroken bladerdeeg. Het werken met bladerdeeg vergt wat tijd en aandacht, maar de resultaten zijn fantastisch.

Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd, zoals zandkoekjes, brood en Duitse/Utrechtse sprits. Ik experimenteer ook met verschillende soorten meel en voeg soms geleende trucjes toe, uiteraard met naamsvermelding of een persoonlijke twist om ze nog beter te maken.

Je kunt met de recepten doen wat je wilt, maar ik hoop dat je geniet van de veelzijdige mogelijkheden van de CookExpert en van al het lekkers dat eruit voortkomt!

Een opmerkelijk voordeel van de Cook Expert, dat zelden wordt genoemd, is het rijzen. Als je de CookExpert in "expert" modus zet en bijvoorbeeld de tijd op 30 minuten instelt, de klopper op 0(nul) en de temperatuur op ongeveer 30 ˚C, werkt dit uitstekend in de metalen kom. Je kunt uiteraard de tijd naar wens verlengen of verkorten.
Deze functie komt goed van pas bij het bakken van broodjes en dergelijke, vooral omdat ik geen rijskast heb en meestal de oven gebruik voor het rijzen.

rijs0
rijs1
rijs2
brood bak

Brabantse worstenbroodjes (geen broodjes met worst ;-))

Vandaag heb ik worstenbroodjes geprobeerd te maken, wederom met behulp van tips van YouTube en het internet en niet in de laatste plaats van mijn nachten met mijn schoonvader in de bakkerij. Het belangrijkste element in een goed worstenbroodje is natuurlijk de worst zelf. Kenners zijn het erover eens dat varkensgehakt de beste keuze is. Met het kruidenrecept van Bakflix heb ik een uitstekende smaak weten te creëren, (natuurlijk kun je daar wat mee spelen). Bovendien gaat het maken van halve worstenbroodjes ook goed. Voor mij is dit ideaal, omdat een heel worstenbroodje net iets te veel is voor mij.

Een doorgesneden worstenbroodje, goed gevuld. Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant zit. Hoewel de vorm nog niet helemaal wedstrijdwaardig is, draait het in dit geval vooral om de smaak. Zowel koud als warm smaken de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omhuld door het deeg, zelfs in de uiteinden waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes nogal eens misgaat.

Om de broodjes een mooie bruine glans te geven, heb ik ze twee keer ingesopt met eigeel en een beetje zout om het te binden.>

worstenbroodjes net uit de oven

worstenbroodje onder- en bovenkant

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

worstenbroodje doorgesneden, goed gevuld

Je ziet dat de sluiting van het worstenbroodje aan de onderkant goed dicht is. Hoewel de vorm nog niet perfect is voor een wedstrijd, is het de smaak die telt. Zowel koud als warm zijn de worstenbroodjes heerlijk. De worst is volledig omringd door het deeg, zelfs tot aan de uiteinden, waar het bij (fabrieks)worstenbroodjes vaak fout gaat. Het smaak resultaat is geweldig!

 

 

De mooie bruine glans op de broodjes komt van twee keer insmeren met eigeel en een beetje zout om het ei te binden, eerste keer een het ei een beetje laten indrogen, daarna nog een keer. Dit geeft een prachtige kleur en een heerlijke smaak aan de korst.

de Dubai BonBon.

Hieronder het recept met de werkwijze om een Dubai reep of bonbon zelf te maken

Zoals er de laatste jaren vele hypes in de patisserie zijn voor bijgekomen, zoals de crompouce e.d. is hier een nieuwe rage, de Dubai reep.
Ik heb de vorm veranderd in een Dubai bonbon, dezelfde inhoud maar anders van vorm.

De vulling bestaat uit Pistache crème en Kadayif (engelenhaar) natuurlijk ingesloten met met chocolade en versierd met witte chocolade (Engelenhaar)

Ik begeleid je stap voor stap door het hele proces, van begin tot eind, inclusief recepten, "how to's" en nuttige tips om de perfecte smaak en kleur te bereiken. Voor sommige stappen heb ik de MagiMix CookExpert gebruikt, simpelweg omdat ik deze tot mijn beschikking heb en het hiermee eenvoudiger is om bepaalde bereidingen te maken.

Voor enkele chocolade handelingen verwijs ik naar eerdere uitleg, maar in dit stuk zal ik zo uitgebreid mogelijk alles op een rijtje zetten

Wat hebben we nodig aan ingrediënten:

voor de BonBon
een vorm, je mag zelf kiezen, ik heb vormen  van Ali gebruikt, die heb ik verschillende in huis, voor BonBons zou ik Polycarbonaat vormen gebruiken maar het is wat je gewend bent.

Natuurlijk chocolade, Melkchocolade van Callebout 823, tip bij Denotenshop.nl hebben ze de chocolade herpakt in eigen zakken (uitstekende prijs) maar even zoeken en je vindt het juiste Callebout nummer.
De chocolade moet wel getabelleerd zijn, hiervoor zijn verschillende manieren mogelijk;
- De conventionele manier met gebruik van een marmeren plaat om de chocolade te koelen
- Au Bain Marie, je schaal (kom) met chocolade in een schaal (kom) in water verhitten en dan bijvoorbeeld afkoelen met stukjes chocolade of au Bain Froix in een schaal (kom) met koud water
- in de Microwave opwarmen tot ca. 50 C en dan afkoelen met stukjes chocolade

Voor de BonBon vulling:
Kadayif of Engelenhaar *1
Pistache creme *2

*1 Kadayif / Engelenhaar
Kadayif is een deeg wat veel gebruikt wordt om heerlijke zoete koekjes te maken voor na het vasten (Suikerfeest) je kan het in een meestal turkse winkel kopen maar ook zelf maken.
De zelfgemaakte is een hele ervaring maar wel heel smakelijk en makkelijk, het zit erin hoe dun je het beslag kunt spuiten, of met een spuitzak of in een plastic flesje met gaatje in de dop.
Het zit in een BonBon en het is van de buitenkant niet zichtbaar het gaat om de "bite" een beetje krakerig.
Natuurlijk kun je Kadayif of Engelenhaar in iedere Turkse toko kopen.

Het zelfgemaakte Engelenhaar

110 gr patent bloem
80 gr maïzena
2 gr suiker
2 gr zout
10 gr olie (zonnebloem)
220 ml water
– mixen dan in spuitzak met minimaal klein puntje eraf
– pan invetten en olie er weer afvegen
– sliertjes spuiten en zodra het los komt verwijderen en afkoelen

Kant en klare Kadayif  of zelfgemaakte Kadayif goudbruin bakken in (room) boter eventueel wat suiker of honing toevoegen

 

*2
de pistache crème kun je ook kant en klaar kopen, maar het aandeel Pistache is dan meestal erg laag.
recept voor de crème:

Dubai Bonbon Kadayif

250 gr gepelde pistache noten (niet geroosterd en gezouten)
125 gr cristal suiker
35 gr water 60 gr gemalen amandelen
5 druppels Amandel extract of Amaretto likeur
1 eetlepel smaakloze olie (zonnebloem)
– nootjes roosteren op 150 C voor ca. 10-15 minuten
– water en suiker in een pannetje verwarmen tot 120 C
– de Pistache noten toevoegen en wel blijven roeren tot de suiker kristalliseert
– alles in de Magimix expert mode
– eventueel gemalen amandelmeel toevoegen en een paar druppels amandel extract
– kies voor snelheid 18 en geen temperatuur. Je zal ca. 10 tot 15 minuten nodig hebben voor een crème. (af en toe de machine stop zetten om de kanten schoon te houden)
– na ca. 5 minuten de olie toevoegen – blijven malen totdat het een pasta is geworden

Vullen van de vorm

BonBon vormen schoonmaken

Reinig de BonBon-vormen grondig met wodka (niet in de vaatwasser), dit verbetert de glans en maakt het lossen makkelijker. Vul de vorm met chocolade en klop zachtjes om luchtbellen te verwijderen. Laat de overtollige chocolade uitlekken door de vorm om te draaien. Zet de vorm op zijn kant totdat de chocolade stopt met druppelen; eventueel kun je deze in de koelkast plaatsen. Zodra de chocolade een zijdeachtige glans heeft, is deze klaar om gevuld te worden.

Vulling

Begin met een laagje Kadayif, gevolgd door de pistachecrème. Vul tot ongeveer 1-2 mm onder de rand. Vul de vorm opnieuw volledig met chocolade en schraap het overtollige af met een paletmes, zodat er geen chocolade aan de randen blijft zitten, wat het lossen van de BonBons vergemakkelijkt.

Lossen

Plaats de vorm kort in de koelkast of vriezer; het temperatuurverschil helpt bij het lossen.
Zodra de bodem van de Bonbons uitgehard is, kun je de vorm omkeren en de Bonbons voorzichtig eruit kloppen.

de pistache creme"
pistache creme
Kadayif eerst goud bruin bakken"
Kadayif bakken
kadayif gebakken"
kadayif gebakken
gebakken Kadayif met chocolade"
Kadayif met chocolade
vorm gevuld met kadyif en chocolade"
vorm gevuld met kadyif en chocolade
envelope vorm gevuld met kadyif en chocolade"
envelope vorm gevuld met kadyif en chocolade
Dubai rond"
Dubai rond
Dubai envelope
Dubai rond versierd"
Dubai rond versierd
Dubai rond versierd"
Dubai rond versierd

Oliebollen,
daar is eigenlijk het hele jaar door wel gelegenheid voor, zeker als je een voorraadje in de vriezer hebt liggen dat je snel kunt opwarmen in de magnetron of de airfryer, want ja, oliebollen eet je nu eenmaal het liefst warm.

Ik wil in ieder geval benadrukken dat als je het hele proces op de juiste manier volgt, ze niet klef zullen zijn en heerlijk luchtig. Het recept is van belang, maar de temperaturen tijdens zowel de bereiding van het recept als het bakken spelen ook een cruciale rol.

Het geheel heb ik in de metalen kom van de CookExpert gemaakt, omdat ik de verwarmingsfunctie gebruik om het deeg te maken en te laten rijzen. Het is prettig als de keuken een temperatuur heeft van ongeveer 22-24°C, lekker behaaglijk voor het beslag.

Een ander belangrijk aspect is de (ijs)lepel. Neem er eentje met een diameter van ongeveer 4 cm (te vinden op BOL of AliExpress, als je niet gehaast bent). Dit formaat is niet alleen ideaal voor een hapklare oliebol, maar maakt ook het opwarmen ervan eenvoudig.

De oliebollen wegen ongeveer 35 gram per stuk, en met het recept kun je ongeveer 33-35 oliebollen maken. Dat lijkt misschien veel, maar ze zijn zo op! Het recept is speciaal aangepast voor de Cook Expert, vooral bij het rijzen kan het wat krap worden.

Het recept bestaat uit 2 recepten, wat meer werk maar wel een mooi resultaat

het recept:
Soezen beslag / kook beslag
65 gr volle melk
30 gr boter
35 gr patentbloem
1 ei

soezen beslag maken
in een klein pannetje de boter en de melk aan de kook brengen, langzaam de bloem toevoegen tot dat het een soort deeg wordt dan het ei erbij bij voorkeur van het vuur omdat anders het ei gaat stollen goed blijven roeren en aan de kant zetten voor later gebruik.

Het oliebollen beslag:
300 gr patentbloem
290 gr lauwe melk
10 gr droge gist
½ etlp citroenrasp
25 gr gesmolte boter
6 gr zout

Potpouri:
200 gr. gewelde rozijnen
½ appel (jonagold) in kleine stukjes

----------

de bereiding
Verwarm de melk tot deze handwarm is en voeg de gist toe.
Ik heb de Cook Expert ingesteld op 30 °C zonder roeren.
Voeg vervolgens de bloem en de citroenrasp toe. Schakel de verwarming van de Cook Expert uit en stel deze in op 5 minuten, stand 3, met een temperatuur van 0 °C.
Voeg nu de gesmolten boter toe en het soezenbeslag. Laat het geheel nog eens 5 minuten draaien op stand 3, 0 °C.
Voeg daarna de potpourri toe en meng met de hand of een spatel. Eventueel een paar keer kort pulseren, maar niet te lang, anders worden de stukjes appel te fijn. Laat het beslag ongeveer 30 minuten rijzen op stand 0 en 35 °C.
Laat de dop eraf en bedek de opening met een vochtige doek, zodat er eventueel wat warme lucht kan ontsnappen.
Controleer het resultaat van het rijzen goed; het volume moet minstens verdubbeld zijn ten opzichte van het oorspronkelijke volume.
Roer het gerezen beslag nog een keer voorzichtig door en laat het nog ongeveer 5 minuten staan.
Verwarm de olie (zonnebloem, slaolie of een andere neutrale olie, geen olijfolie) tot 180 °C. Houd dit goed in de gaten, bij voorkeur met een (infrarood)thermometer.
Gebruik een ijsschep om het beslag snel en gelijkmatig in de olie te laten glijden, zodat je mooie ronde bolletjes krijgt.
Bak ze lichtbruin en laat ze uitlekken in een vergiet. Er zal weinig olie achterblijven vanwege het soezenbeslag.

En dan scheppen maar, strijk de ijsschep met beslag een beetje tot een bolletje af, er komen dan ca 33-35 van dit recept.
Invriezen gaat uitstekend (bakkers bakken al in juli de oliebollen voor december)

rijzen 1 ca. 30 min.
na 30 min. rijzen
oliebollen frituren
oliebollen gefrituurd

Een leuk weetje over de wieken van de Krijgsman, die zijn vol automatisch, wanneer er veel wind staat opent het "doek" op de wieken zodat er minder wind door de wieken wordt opgenomen, met minder wind sluit het "doek" zich het "doek" is in dit geval van aluminium.

Een ander hot topic, Brownies

Dat lust bijna iedereen, chocolade, Brownies kun je in alle maten en soorten kopen en natuurlijk ook maken.

Een recept van Miljuschka, een beetje gewijzigd maar het smaakte voortreffelijk. Belangrijk is een vorm die zoo groot is dat het allemaal past, hier van bakpapier gevouwen en bleek dus niet stevig genoeg vandaar de uitloop. Nu een siliconen vorm aangeschaft (Ali) maar de smaak deed er niet voor onder.

 

brownies
brownie

Nog meer bak plezier

Ik geniet echt van het bakken en het experimenteren met verschillende recepten. Het is zo leuk om te zien hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken in smaak en textuur. Het bakken met de Magimix Cook Expert maakt het proces bovendien nog makkelijker en plezieriger. Ik kan niet wachten om nog meer lekkernijen uit te proberen en nieuwe bakavonturen te beleven!
Hier is dan een resultaat van proberen en uitvogelen!
Als je de meeste recepten op YouTube bekijkt worden ze vaak uitgevoerd met bijvoorbeeld een keukenmachine met garde of vlinder haak, de Cook Expert is prima te gebruiken met deze recepten, maar let wel op want de Cook Expert mixed eigenlijk veel beter dan zo'n Bisschopshaak of Garde, dus bijvoorbeeld bij mijn sprits recept staat 15 minuten met een keukenmachine met garde, met de Cook Expert is 10 minuten meer dan genoeg.  

Het resultaat bij sprits is bijvoorbeeld heel erg korrelig en bij een recept voor gevulde koeken wordt het deeg ook erg brossig.

 

Amaretti koekjes

Bij het maken van bitterkoekjes of Italiaanse (Amaretti-achtige) koekjes staat de heerlijke amandelsmaak centraal. Door gebruik te maken van amandelmeel zet je al een stap in de goede richting, maar het wordt nog smaakvoller als je bijvoorbeeld amandelaroma toevoegt. Voor een authentieke bitterkoekjessmaak kun je "bitter amandel" extract gebruiken. Helaas is dit extract niet verkrijgbaar in Nederland vanwege de aanwezigheid van een giftige stof *. Gelukkig kun je dit extract wel vinden in buitenlandse winkels, zoals in Duitsland, waar het te koop is in het bakspullen schap van goede supermarkten.

De afgebeelde koekjes hebben een zachte vulling en zijn gevuld met allerlei heerlijke ingrediënten, zoals een amandelnoot, chocolade, jam, pistachenootstukjes, en nog veel meer lekkers.

*Er bestaan twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten ongeveer 2-3% van het giftige blauwzuurglycoside amygdaline (link naar Wikipedia). Zoete amandelen bevatten daarentegen vrijwel geen amygdaline.

Hoewel bittere amandelen een intense amandelsmaak geven, is het van groot belang om voorzichtig te zijn met hun consumptie vanwege het giftige element. Het gebruik van bitter amandelextract moet altijd met de nodige voorzichtigheid en in zeer kleine hoeveelheden gebeuren, en het wordt afgeraden om dit extract zelf te maken. Als alternatief kun je genieten van de heerlijke amandelsmaak door gebruik te maken van amandelmeel en amandelaroma in dit geval heb ik Bittermandel uit Duitsland gebruikt, niet in Nederland te koop, wat volkomen veilig is en dezelfde verrukkelijke smaak oplevert.

Dus laat je creativiteit de vrije loop bij het maken van deze heerlijke koekjes en experimenteer met verschillende vullingen. Bitterkoekjes zijn een ware traktatie en perfect om te delen met vrienden en familie bij een kopje koffie of thee. Geniet ervan!

De hier afgebeelde koekjes zijn zacht van binnen, met allerlei soorten afwerkingen zoals een Amandelnoot, chocola,  jam, pistache-noten stukjes etc.

bitter amandel extract
de eerste Amandel koekjes

Kaas soesjes zonder vulling

Eén van de eerste recepten die ik heb uitgeprobeerd, was het maken van kaas soesjes met kaas door het deeg. Soezendeeg is een zogenaamd kookdeeg, wat betekent dat je het beslag aan de kook moet brengen, en daarna voeg je de kaas eraan toe. Voor extra smaak kun je een vleugje kerrie aan de kaas toevoegen. Het beslag moet goed koken en heet worden. Bakflix heeft hier een handig filmpje over op YouTube staan. De kaas soesjes smaken heerlijk, en de instructies zijn gemakkelijk te volgen.

Een ander recept dat ik graag probeer, meer als een experiment om te zien hoe het gaat, is het bakken van brood. Omdat wij veel fietsen en mijn driewieler af en toe moet worden opgeladen, maak ik vaak een tussenstop bij molen de Krijgsman in Oosterblokker. Dit biedt twee voordelen: een lekker tussendoortje (vanwege de 6 eetmomenten per dag) en de mogelijkheid om veel kennis op te doen over verschillende soorten meel en bloem.

Onlangs heb ik volkoren meel meegenomen om een volkoren broodje te bakken. De broodjes hebben qua vorm goed uitgepakt, maar waren nog iets te compact van binnen. Daaropvolgend heb ik het nogmaals geprobeerd met gluten/broodverbeteraar, en dit leverde uitstekende resultaten op: licht van structuur en een heerlijk knapperige korst. Vergeet niet om tijdens het bakken af en toe wat water te sproeien om een knapperige korst te krijgen.

Blijf vooral experimenteren en geniet van het bakken! Met de kennis en ervaring die je opdoet, zul je steeds betere resultaten bereiken. En wie weet welke heerlijke creaties je in de toekomst nog zult ontdekken met de Magimix CookExpert en je eigen bakavonturen!

Sprits (Spritzen)

Deze staan al een tijd op mijn emmerlijst-bucketlist, van die hoge brosse sprits (die mijn moeder altijd meenam uit Enkhuizen).

Ik heb al verschillende recepten geprobeerd maar iedere keer vloeide ze uit bij het bakken, van alles geprobeerd maar zonder resultaat, ook wrijven hielp niet het is per slot van rekening van huis uit een wrijf deeg.

Ik heb nu een recept gekregen wat niet hoeft worden gewreven en ook geen Zeeuwse bloem, wat in vele recepten wordt aangeraden en na heel wat testjes is het dan gelukt. De volgende aanpassingen en weetjes gaven een uiteindelijk goed resultaat. Waar we als Cook Expert gebruiker in ieder geval rekening me moeten houden is dat de Cook Expert met zijn normale meng blad veel "beter" mixed dan een keuken machine met Bisschops blad, bij verschillende recepten kwam ik dit tegen en nu weet ik het zeker, als er zoals in dit recept staat 15 minuten mixen, ga dan rustig terug naar 10 minuten, bij dit beslag kun je het goed aan de kleur verandering zien, als het klaar is is het wit. Ook heb ik het recept aangepast en 200 gram (op een vol recept) tarwemeel (patentbloem) extra genomen, het beslag is dan nog steeds goed om te spuiten (wel wat zwaarder) maar je kan de sprits nu mooi opspuiten daar dan ook nog een  andere spuit, geen M1 maar een Städter 13 mm 225138 (gevonden online bij taartoutlet.nl) ik had hem al van mijn zoonlief. 

heel en half recept
250 gr. / 125 gr.  boter
250 gr. / 125 gr. margarina
220 gr. / 110 gr.  basterdsuiker
30 gr. / 15 gr. kristal suiker
2 pakjes / 1 pakje pakje vanillesuiker
1 theelepel / ½  theelepel (afgestreken) zout
1 theelepel / ½ theelepel (volle) bakingsoda
500 gr. +200 / 250 gr. tarwebloem / Patentbloem + 100

Bereiding tips
CE in stalen kom, boter op kamer temperatuur gebruiken en luchtig draaien met de suiker (CE 2 - 3)
meel (zeven) zout, vanillesuiker en baking soda met de hand mixen en dan alles bij de geklopte suiker/boter massa. toevoegen
± 10 minuten mixen (CE 8 / 3 )
met spritsspuit Städter 13 mm op (hele) bakblik spuiten (spiraal vorm)
na het bakken  150 C° - ca. 30 minuten (iedere oven is anders) met een steker doorsteken en van elkaar verschuiven.

geniet ervan!

 

CE instelling
CE instelling op 3
spritsspuit Wilton 1M - Städter 13 mm
boter en suiker mengen
tarwebloem - vanillesuiker - bakingsoda - zout
voorbereiding
sprits met tip Städter 13 mm
sprits met tip Städter 13 mm

Bladerdeeg

Over bladerdeeg wordt veel geschreven, vooral dat het veel werk is, ik ben het daar eigenlijk niet mee eens, het neemt z'n tijd, maar wat rollen en vouwen, meer is het eigenlijk niet.
En met bladerdeeg kun je dan wel alle kanten op zoet en zout, en creatief bedenk het zelf maar, het is een deeg wat je goed kan invriezen dus is het heerlijk om eens een klein receptje te maken, neem bijvoorbeeld kaasvlinders of kaas-strikken of vingers met karwijzaad maar aan de andere kant een leuke (en lekkere) tartte tartan als dessert, appelflappen voor bij de koffie en ga zo verder.

het recept:
100 gr bloem
250 gr boter

250 gr bloem
1 eigeel
2 eetlepels azijn
100 ml water
1 theelepel zout

bakken op 230  °C
10 min.
boven en onder warmte

het recept is in 2 gedeeltes,
begin met de 100 gr. meel op de tafel, dan de 250 gr boter (op kamer temperatuur) er bovenop, de boter keren en de meel vermengen met de boter zodat er weer een soort pakje boter ontstaat met meel vermengd, plaats het in de koelkast.

neem vervolgens de bestand delen van het tweede recept in de CE, meng dit op expert mode 3 tot er een soort deegbal ontstaat, bestrooi de bank met meel leg de deeg bal op de bank en rol het uit tot een dikte van ca. 4-5 mm,  leg het pakje meel/boter in het midden en vouw de uitgerolde plak deeg erom heen, rol vervolgens weer uit, tot ca. 3 - 4 mm. tot een rechthoekige plak, vouw de plak vervolgens in 4 volgens de tekening hieronder.

bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen

Het vouwen is wel belangrijk, tussen de vouw / koel periodes weer uitrollen, zo krijg je een goede structuur in het bladerdeeg.
Ik heb één voorbeeld onder het bladerdeeg stukje gezet, maar kijk maar eens op YouTube of gewoon in de browser onder balderdeeg zoet of bladerdeeg zout en natuurlijk je eigen fantasie.

 

Wanneer je het deeg voor Croissants wil gebruiken vouw dan 1 keer minder.

Disco Cake Pops

Een recept / expertise mag niet uit blijven, PopCakes is een hit voor kinderen  en ik vindt ze zelf ook niet verkeerd 😉
Een leuk recept om samen met kind(eren) in elkaar te prutsen, er zijn wat voorbereidingen te doen zodat het geduld van de kind(eren) niet op de proef wordt gesteld.

Het begint met de cake te bakken, een leuke recept daarvoor is:
140 g roomboter op kamertemperatuur
200 g suiker
1 ei
240 g bloem
1 tl bakpoeder
1 tl baksoda
300 ml karnemelk

extra 300 gr roomkaas
(credits Miljuschka)
Ik heb dat zelf voor de vesiering gedaan.

Als de cake is afgekoeld de korst verwijderen of lekker met de hand het witte deeg eruit halen, daarna de roomkaas door kneden zodat alles aan elkaar plakt, bolletjes rollen en eventueel al op stokjes zetten, een eierdoos kan daar helpen om in te zetten.
Wat je in ieder geval in huis moet hebben/halen zijn is bijvoorbeeld Regenboog fantasie van Dr Oetker en een leuke kleurrijke aanvulling zijn CandyMelts bijvoorbeeld baktotaal.nl.
Als de bolletjes lekker plakkerig zijn door de verschillende kleurrijke fantasieën halen of over de bolletjes sprinkelen.

Even in de koelkast en iedereen kan genieten, het is weer wat anders dan cup cakes bespuiten.

 

het begin de cake *

het begin de cake

Om de barst bovenin de cake te voorkomen iets minder heet bakken maar dan wat langer bakken, doe altijd de prikker proef om te kijken of de cake gaar is (als er echt niets meer aan de prikker blijft hangen is de cake gaar)

Zonnebloem koekjes

Cees Holtkamp had hier een mooi verhaal bij, maar dat is geschiedenis en we zijn hier om te bakken, voor geschiedenis zie bijvoorbeel Urk. (voor het hele verhaal zie https://foodtube.nl/cees-en-stella-maken-zonnebloemen/

Zonnebloem koekjes zij heerlijk van(groot) moeders tijd, met een lekkere jam of gelei in het miden, niet te veel maken want ze zijn zo op 😉

Ik heb de Magimix Cook Expert (CE) gebruikt voor het 9spuit) deeg want er zij wat gemakkelijke voordele met de CE voor dit deeg.
1. de boter, aangeraden wordt zachte boter omdat het deeg gespoten en dus zacht moet zijn, zet de CE in Expert mode, 2 min. / mixen stand 3 / temperatuur 30 °C
2. het deeg, wat eigenlijk een wrijfdeeg is, kan ook in de CE, zet de CE in Expert mode, 3 min. / mixen stand 3 / temperatuur  0°C

Wanneer de CE aan het mixen is zie je het al witter worden, dit is ook bij wrijven het geval, maar de CE helpt bij tijd, inspanning en werkruimte.

Het recept:

150 gram zachte boter
100 gram basterdsuiker
15 gram ( echte ) vanillesuiker
25 gram melk
2 gram zout
230 gram patentbloem

Frambozen"jam" voor in het koekje:

1 deel verse/ diepvries frambozen
1 deel standaard geleisuiker
voor dit recept had ik 125 gr. frambozen en 125 gr. gelei suiker meer dan genoeg en lekker in de kwark
2 minuten doorkoken en zeven

Ik heb voor het opspuiten 1 x Wilson 6B en voor de rest Städter 13 mm 225138 gebruikt, voor de smaak is het gelijk, kijk maar op de foto.

Bij het spuiten is het belangrijk dat je de spuitzak echt verticaal houdt en niet te dik en te dicht bij elkaar spuit want ze lopen nog wel wat uit.

Afbakken op 180 graden 12 a 15 minuten.

zonnebloem koekje gespoten
zonnebloem bakken

Nieuw voor mij!

BonBons of Pralines, gevuld, zonder vorm en met vorm (vorm bonbons), leuk om te doen wel veel concentratie voor mij en omdat het nieuw is vergeet ik nogal wel eens wat, ik heb daarom een volg sheet gemaakt en dat zo goed mogelijk bij houden als er iets veranderd of bij komt.
Ik hou dat zelf bij in KEEP, een app van Google voor op de Telefoon, Windows PC en Tablet.

 

Chocolade Bonbons / Pralines

Welke vorm

Ca. 30 gr. per bonbon
Vorm reinigen met alcohol, ik gebruik Vodka
Vorm niet in de afwasmachine!!
Eventueel kleur met
Cacauboter + kleurpoeder aanbrengen
Je kunt Polycarbonate vormen gebruiken of Silicone vormen
Met chocolade druppels kun je kiezen wat voor soort, kijk eens bij de Notenshop, uitgebreid assortiment en de chocolade is van Callebout
Ik was een beetje bang of die groter silicone vormen wel zouden werken, maar dat gaat prima.

Welke chocolade

Tempereren/Tableren smelten au bain marie, (zie Chocolade met de MagiMix CE)
Eerst water koken, dan chocolade in de kom er boven op (kom in kom)
50 % tot 55°C smelten
Chocolade (uit de koelkast) toevoegen om te koelen (Seeding)

Welke kleur

Kleurpoeder aanmaken met gesmolten cacaoboter
100 gr cacaoboter- 4 gr. Kleurpoeder. (of minder)
Cacaoboter smelten au bain Marie tot 45°C afkoelen in bakje met water tot ca. 30°C
(voor LATER gebruik opwarmen met föhn) of CE op 30°C in Expert stand.

Vorm ca. 15 °C

Dan aanbrengen met kwastje (spetters) of wattenstaafje (vegen)
Nieuwe manier geprobeerd, kleur op een heel klein tooltje en op de Dremel ronddraaien in de vorm ook is het aardig om hem van boven naar beneden te bewegen, proberen maar 😉
Mixen van kleuren of 1 kleur
Altijd op zijn kop afvegen op tissue
Wanneer kleur is aangebracht in 2 - 4 vormpjes schoonschrapen
om het je makkelijker te maken om de bonbons er later uit de vorm te krijgen

Vorm vullen

Vullen met getempereerde chocolade, let op de juiste temperatuur!
Uitlekken
Afschrapen
Schoonmaken op tissue

Welke vuling

Canache maken

Ik zal in de loop van de tijd wat recepten publiceren, maar basis is:
Room, boter en eventueel wat marsepein verwarmen tot aan kookpunt, daarna chocolade toevoegen en laten smelten (hoeft niet au bain-marie)

Ik heb al wat geprobeerd, Ananas sap, Bailey, Frambozen,

 

Wat losse tips

om een gladde bovenkant te krijgen, haal ze na dat ze zijn gelost over een warm bordje of plaat.
om 2 bonbons aan elkaar te plakken doe wat boven is aangegeven en plak ze als ze nog warm zijn aan elkaar
ronde bonbons even over de warme plaat halen en je hebt een prima vlakke kant
voor nog glimmende vormbonbons kun je eventueel wat kokosvet of olie in de vorm smeren (de juiste temperatuur en niet afwassen in de afwasmachine hebben veel invloed)
was de bonbon mallen niet in de afwas machine, de vettigheid helpt met lossen
zorg dat alle resten chocolade van de vul kant van de vorm afzijn, paletmes of tissue
als de bonbons echt niet willen lossen probeer het geheel een halfuurtje in de vriezer te leggen

Vorm Bonbon met groene kleurstof
vormbonbon geplakt
baileys bonbon
Bonbon met Ananas canache

Toos en Wim - Hobbies, Fietsritjes en Zoete Verwennerij

CookExpert, Chocolade en spoelen (na update 4.0)

Ik heb het al over Chocolade gehad, dit is een kleine toevoeging met de update, Tableren (Tempereren) is een onderdeel hiervan, de Chocolade verwarmen (tot ca. 50 / 60 °C) en dan afkoelen afhankelijk van de soort Chocolade (Wit 29 °C, Melk 30 °C en Puur 32 °C)

Dit kan op diverse manieren worden bereikt, Tableren op een marmeren plaat, met de magnetron chocolade smelten (max 45 °C) koude chocolade toevoegen (Seeding) en nu ook in de CE op het chocolade menu in "bakken" koude chocolade toevoegen tot de juiste temperatuur bereikt is en natuurlijk tegenwoordig ook met behulp van de Magimix Cook Expert, met de "nieuwe" software update is dit goed te doen, er is zelfs een extra item aan het Bakken menu toegevoegd wat heet Chocolade.
Ik dacht in het begin dat het allemaal niet zoveel toevoegde, maar ....

Chocolade in de CE en op Chocolade  menu en hij begint, 5 minuten duurt het programma en als je niet te grote stukken gebruikt gaat dat prima (anders programma herhalen). Als de chocolade is gesmolten kun je koude chocolade toevoegen (af en toe meten kan geen kwaad 😉 )het expert programma op 30 min. of meer zetten en mixen A1 je kunt eventueel de warmte bron op 30°C dan kun je de chocolade langer gebruiken, gaat het afkoelen niet snel genoeg dan helpt een bak met koud water en daar de CE schaal in.

Maar het mooiste is dat wanneer je de chocolade uitgegoten hebt in bijvoorbeeld een spuitzak,  dan ben je bijna klaar, maar nu de afwas!
Ik heb wat foto's toegevoegd en dat geeft een beeld van de spoel capaciteit met intensief spoelen.

Het volgende, eenvoudig,  je doet water in de CE, ik doe er meestal wat afwasmiddel bij en dan op het "intensief" spoelprogramma, dit brengt het water naar 60 °C en spoelt daarna, de afwas is gedaan, ik haal dan meestal de ring (onder) er af, spoel met schoon heet water na en klaar is kees.

Veel plezier en eet lekker

Menu chocolade
silicone vorm decoratie witte chocolade
Intensief spoelen water + afwasmiddel
CE menu chocola (smelten 60 °C.)
tempperatuur meten
CE spoelen intensief afgelopen
CE spoelen alles klaar
Paasei vorm Bonbon met frambozen canache en goud kleur
CE intensief spoelen
CE spoelen intensief afgespoeld
CE spoelen ring los en afgespoeld

Een kort verhaal over Dikkoek en andere verwante streekgerechten.

Dikkoek, een gebakken lekkernij, oorspronkelijk bereid boven een oliestel en zeker niet in een oven. In Nederland vinden we nog andere gerechten en koeken die op Dikkoek lijken, maar toch net andere ingrediënten bevatten of anders worden bereid. Voorbeelden hiervan zijn de Groninger Poffert of Blikjeskoek.
Deze variant bevat geen spek en wordt au bain-marie bereid. Waarschijnlijk dankt het zijn naam aan het feit dat het gemakkelijker in een pot met water kon worden bereid. Ook de Volendamse / Zaans streek versie, Dikke koek, is een voorbeeld. Volendam kende voor deze koek een speciale vorm, die veel leek op de huidige tulbandvorm maar dan volledig glad.

De originele Dikkoek van Urk werd gebakken op een oliestel in een soort braadpan, die enigszins leek op een latere versie van een melkkan. Dikkoek wordt met spek gebakken; het was immers bedoeld als vervanging van een warme maaltijd, ook wel bekend als "de kost". Tijdens de maand van het maaien werd Dikkoek gebakken voor de maaiers, vandaar dat het ook wel 'maaierskoek' wordt genoemd.
Het recept voor Dikkoek is vrij eenvoudig te maken en het beslag lijkt enigszins op dat van oliebollenbeslag.

Ingrediënten (klein pannetje ca. 18 cm doorsnede):
125 gram rozijnen
150 ml lauwe volle melk
2 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
Scheutje kaneel
75 gram vet spek (in plakjes)

Bereidingswijze:

(Op een inductie op 3 - 4 ca. 1.5 uur en dan nog ca. 1 uur op ca. 4)

Wel de rozijnen en giet overtollig water af.
Meng in een kom melk, eieren, zelfrijzend bakmeel, suiker, zout en kaneel tot een glad beslag.
Voeg de gewelde rozijnen toe aan het beslag.
Vet een pan in en bekleed de binnenkant met de plakjes spek.
Giet het beslag in de pan.
Bak de Dikkoek op een laag vuur voor minimaal 1½ uur, tot deze gaar is.
Controleer de gaarheid met een breinaald of satéprikker.
Keer de Dikkoek eventueel om en laat de andere kant ook nog een half uur garen.
Laat de Dikkoek afkoelen alvorens te snijden.

Saus:
30 gram custardpoeder
375 ml melk
25 gram boter

Stroop, naar smaak toevoegen
Meng het custardpoeder met een beetje koude melk tot een papje.
Breng de rest van de melk bijna aan de kook.
Voeg het custardpapje toe aan de hete melk en blijf roeren tot het dikker wordt.
Voeg de boter toe en blijf roeren tot het is opgelost.
Voeg naar smaak stroop toe.
Serveer de saus warm over de plakken Dikkoek.

Geniet van deze heerlijke traditionele lekkernij uit Urk, en vergeet niet dat smaken verschillen!

Keuken stroop
Urker Dikkoek

Urker Dikkoek

Hier wat foto's van verschillende bak resultaten, lekker smullen