Bladerdeeg

Toos en Wim - Hobbies, Fietsritjes en Zoete Verwennerij

Bladerdeeg

Over bladerdeeg wordt veel geschreven, vooral dat het veel werk is, ik ben het daar eigenlijk niet mee eens, het neemt z'n tijd, maar wat rollen en vouwen, meer is het eigenlijk niet.
En met bladerdeeg kun je dan wel alle kanten op zoet en zout, en creatief bedenk het zelf maar, het is een deeg wat je goed kan invriezen dus is het heerlijk om eens een klein receptje te maken, neem bijvoorbeeld kaasvlinders of kaas-strikken of vingers met karwijzaad maar aan de andere kant een leuke (en lekkere) tartte tartan als dessert, appelflappen voor bij de koffie en ga zo verder.

het recept:
100 gr bloem
250 gr boter

250 gr bloem
1 eigeel
2 eetlepels azijn
100 ml water
1 theelepel zout

bakken op 230  °C
10 min.
boven en onder warmte

het recept is in 2 gedeeltes,
begin met de 100 gr. meel op de tafel, dan de 250 gr boter (op kamer temperatuur) er bovenop, de boter keren en de meel vermengen met de boter zodat er weer een soort pakje boter ontstaat met meel vermengd, plaats het in de koelkast.

neem vervolgens de bestand delen van het tweede recept in de CE, meng dit op expert mode 3 tot er een soort deegbal ontstaat, bestrooi de bank met meel leg de deeg bal op de bank en rol het uit tot een dikte van ca. 4-5 mm,  leg het pakje meel/boter in het midden en vouw de uitgerolde plak deeg erom heen, rol vervolgens weer uit, tot ca. 3 - 4 mm. tot een rechthoekige plak, vouw de plak vervolgens in 4 volgens de tekening hieronder.

bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen
bladerdeeg vouwen

Het vouwen is wel belangrijk, tussen de vouw / koel periodes weer uitrollen, zo krijg je een goede structuur in het bladerdeeg.
Ik heb één voorbeeld onder het bladerdeeg stukje gezet, maar kijk maar eens op YouTube of gewoon in de browser onder balderdeeg zoet of bladerdeeg zout en natuurlijk je eigen fantasie.

 

Wanneer je het deeg voor Croissants wil gebruiken vouw dan 1 keer minder.